9. toukokuuta 2016

Klovnit hurmasivat koko yleisön

Ylä-Kainuu Kulttuuri Julkaistu 22.4.2016 klo 11:48 | 0

Suomussalmen kunnan kulttuurituottaja Joni Kinnunen lahjoitti esityksen lopuksi Zin (kesk.) ja Mike -klovneille Kiannon uima-asun. Huhtikuu 2016 Teatteri Retikka, Suomussalmi.

Fakta
Red Nose Company on teatteri-klovneriaan erikoistunut ryhmä, jonka jäsenistön muodostaa 11 teatterikorkea-koulun käynyttä näyttelijää.
Punainen viiva -esitys toteutettiin kolmen miehen voimin. Näyttämöllä nähdään klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen). Esityksen on ohjannut Otso Kautto.



Red Nose Companyn tulkinta Punaisesta viivasta oli menestys Teatteri Retikassa. Kuvaus Kiannosta oli hykerryttävän hauska. Aino Isojärvi
Klovniryhmä Red Nose Company vieraili torstaina Suomussalmen Teatteri Retikassa. Yhteistyössä teatteri Quo Vadiksen kanssa toteutettu Punainen viiva -esitys keräsi paikalle satakunta katsojaa.
Klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) pitivät saamaansa vastaanottoa erinomaisena, vaikka naljailivat leikkisästi ensi alkuun perikainuulaiselle, hitaasti lämpeävälle mielenlaadulle. – Olimme toissaviikolla esiintymässä Kanta-Hämeessä, mutta sielläkään ei oltu näin hitaita!
Hyväntuuliset, vilpittömät ja välittömät klovnit ammensivat Kiannon elämästä ja tämän merkkiteoksesta rajattomasti pirskahtelevaa komiikkaa. Kaikesta toiminnasta välittyi kuitenkin paitsi tarkka perehtyminen, myös syvä kunnioitus korpikirjailijan tuotantoa ja tämän kapinallista luonteenlaatua kohtaan. – ”Riikan leuka loksahti auki kuin leivinuuni.” Voimme vain ihmetellä Kiannon kerronnallisia ratkaisuja, sillä hän ei itse asiassa enää tämän jälkeen sulje Riikan suuta koko kirjan aikana, Zin kommentoi.
Klovniparin selvittäessä ja avatessa oikeita historiallisia tapahtumia moni katsojista nyökytteli hyväksyvästi ja muistutteli itselleen, että ”niinhän se oli”. Vasaman ja Ruuskasen erityisen taidokas ääninäyttely korostui varsinkin dialogeissa, joista iso osa oli lainattu suoraan lähdetekstistä. Kontrastit menneen maailman ja nykyaikaan venyvien kummallisuuksien välillä olivat pirteitä, teräviä ja hurmaavia.
– Tässähän lukee, että kirja kuvaa köyhien salolaisten elämää. Kianto oli siis todellinen ennustaja ja selvänäkijä, koska aavisti Nokian tuhon jo tuolloin! Mike lohkaisi.
Punaista viivaa ryydittivät ja vauhdittivat osuvat sekä paikoin villit musiikkivalinnat Nirvanasta Manic Street Preachersiin, Iggy Popista Alanis Morrissetteen ja Rage Against The Machineen. Haitarin ja kitaran säestyksellä revitetyt kappaleet karistivat ällistyneen yleisön ennakkoluulot suosionosoituksiksi.
Vaikka esitys kokeili uusia näkökulmia, samalla se kuitenkin tunnusteli lumoavalla tavalla tyypillistä suomalaisuutta. Kainuulainen mitä se hyvejää -kursailu, elä kehtaa -kainostelu, salattu hellyys, kateus ja paremmasta haikailu nostettiin huumorin paraatipaikalle. Loppusanomaksi valloittavat klovnit olivat löytäneet disneymäisen toiveikkuuden, tosin tummalla ironialla väritettynä.
– Haaveet toteutuvat, vaikkakin joskus sadan vuoden viiveellä.
Esitys kirvoitti lukuisia ylistyssanoja, vaikka aluksi konsepti klovnien ja Kiannon yhdistämisestä tuntuikin erikoiselta ja hyvin omintakeiselta. Työryhmän tulkintaa pidettiin virkistävänä ja oivaltavana, sekä erityisen houkuttelevana niille, joille Kiannon teksti on jäänyt vähän etäiseksi. –-  Toimii kertakaikkisen hyvin! – Aivan loistava. Tätä jaksaisi katsoa vaikka kuinka pitkään. – Todella hauska ja ovela, ja silti välillä uppoudutaan aivan täysin Kiannon alkuperäistekstiin.