9. toukokuuta 2016

Iki täytti 142 vuotta 7.5.



Kiantoa muistettiin perinteiseen tapaan

★ Tilaajalle

Juhani Mustonen
Kirjailija Ilmari Kiannon syntymäpäivä sattui lauantaiksi, ja joukko Ilmari Kianto -seuran väkeä ja muitakin kokoontui kirjailija patsaalle Jalonniemeen syntymäpäivää muistamaan.

Nyt oli Kiannon 142. syntymäpäivä. Seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen muisteli juhlapuheessaan viime vuotta, jolloin Ilmari Kianto -seura täytti 30 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi valmistettiin dramatisoitu konsertti Rämsänrannan runoruhtinas, joka kertoi kirjailijan elämästä.

Suomussalmelaissyntyinen Helena Hyöty väitteli Kiannon tuotannon vastaanotosta myös viime vuonna. Lyytikäinen totesi väitöstutkimuksen olleen ensimmäinen Kiannon tuotannosta tehty väitös.

– Se täydentää Kiannon tuotannosta kirjallisuushistoriassa ja tutkimuksessa muovautunutta kuvaa, Lyytikäinen sanoi.

Teatteri Havukka Sotkamossa pyysi Ralf Forsströmiä ohjaamaan ja lavastamaan Kiannon Punaisen viivan viime vuonna.

– Vaikka kirja on yli sata vuotta vanha, näytelmästä onnistuu löytämään yhtymäkohtia tämän päivän pinnalla poltteleviin aiheisiin kuten politiikkaan, Lyytikäinen arvioi.

Hän mainitsi myös viime kuussa Suomussalmella vierailleen klovniryhmä Red Nose Companyn, joka toteutti yhdessä teatteri Quo Vadiksen kanssa Punaisen viivan.

Onko Ilmari Kiannosta tulossa elämänkerta? Lasse Lyytikäinen totesi kirjailija Panu Rajalan käyneen Suomussalmella viime syksynä marraskuulla.

– Hän tutustui Jalo Heikkisen kokoamaan laajaan aineistoon Ilmari Kiannosta ja totesi, että Heikkinen on kerännyt varsinaisen avolouhoksen. Suunnitteilla onkin teos Ilmari Kiannosta, Lyytikäinen kertoi.

Juhlapuheen lisäksi saatiin kuulla Ira Määräsen laulua Nakke Rannikon säestyksellä.