10. joulukuuta 2011

Ilmari Kiannon Avoimet kirjeet julkistettiin Helsingissä

Raija-Liisa Kiannon mittava kokoamistyö ja uutuuskirja "llmari Kiannon Avoimet kirjeet" julkistettiin Helsingissä 7. joulukuuta.

Ilmari Iki Kianto (1874-1970) oli ahkera kirjoittaja, jonka tekstejä riittää julkaistavaksi vielä yli 40 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Hänen pääteoksiaan Punaista viivaa ja Ryysyrannan Jooseppia luetaan ja esitetään edelleenkin.

Lauluista tunnetuin on tänä syksynä 100 vuotta täyttävä Nälkämaan laulu. Tämä Oskar Merikannon säveltämä kappale on yksi kaikkien aikojen suosituimpia maakuntalaulujamme. Myös Sibelius ja Heino Kaski ovat säveltäneet Ikin tekstejä.

Paitsi teoksistaan (noin 70 julkaisua,100 laulua yms) Iki muistetaan myös värikkäästä persoonastaan. Ihmissuhdekoukerot ja naiset ovat kirjeiden yksi aihepiiri, samoin kuin kollegat, julkisuuden henkilöt ja ihmiset.

Nuoren Veikko Huovisen esikoiskirjaa Hirriä Iki kehuu, mutta Paavo Rintalan Pojat-romaaniin hän suhtautuu kriittisemmin. Suorasukaista tekstiä saa osakseen myös kustantaja Otava sekä hyvässä että pahassa. Kirja vilisee tunnettuja nimiä Bobrikoffista Urho Kekkoseen, joka oli Kiannon hyvä ystävä.

Ilmari Kiannolla oli sana hallussaan. Kirjailija kuoli 96-vuotiaana ja eli täysillä loppuun asti elämää. Kerrottavaa riitti niin Turjanlinnan ja Mariankadun talvikodin arjesta kuin itsenäisyyspäivän juhlistakin.

Julkistamistilaisuudessa esittivät Kiantoon liittyvää musiikkia Raita Karpo, Hannu Sinnemäki ja Erkki Pullinen.

Ilmari Kiannon avoimet kirjeet -kirja on myynnissä muun muassa Suomussalmen pääkirjastossa ja sitä voi tilata ILmari Kianto -seurasta sähköpostitse: anna-liisa.helttunen@pp.inet.fi