10. joulukuuta 2011

100-vuotiasta Nälkämaan laulua juhlitaan Suomussalmella 17.12.

Korpikirjailija Ilmari Kiannon Nälkämaan laulu täyttää 100 vuotta 21.12.2011. Tätä juhlitaan kirjailijan kotikonnuilla Suomussalmella 17.12. Tapahtumapaikkoina ovat Teatteri Retikka, Hotelli Kiannon Kuohut -hotelli ja näiden pihapiiri.

Ohjelma alkaa Retikan Pientä laittoa -esityksellä kello 19. Esityksessä tutustutaan miesten putki- ja naisten tippaleipäaivojen tuottaman ajattelun sävyeroihin. Noin tunnin kestävässä esityksessä on lauluja ja sketsejä elävästä elämästä.

Kello 20.30 alkaa Nälkämaan laulu -tapahtuma , johon kaikilla on vapaa pääsy. Pihalla esitetään yhdessä juhlittava laulu - laulattajana mm. Heikki Koskelo. Teatterissa kuullaan muitakin musiikkiesityksiä ja soitetaan levyltä mm. maaninkalaisen Seppo Niemelän upouusia Kianto-sävellyksiä. Paikalle on tilattu myös viulumusiikkia. Eero Schroderus esittää Punainen viiva -romaanista Topiaksen monologin.

Raija-Liisa Kianto kertoo Turjanlinnan jouluista ja isänsä joulurunoista. Eeva Jalonen haastattelee häntä Nälkämaan laulun historiasta ja esittelee alkuperäiset sanat. "Kuulkaa korpeimme kuiskintaa" on vuodelta 1911 peräisin oleva Ilmari Kiannon runo, jonka sävelsi lauluksi Oskar Merikanto. Nälkämaan laulu on kainuulaisten maakuntalaulu, joka kuvaa Kainuun luonnonkauneutta sekä kainuulaisten sisukkuutta, ahkeruutta ja isänmaanrakkautta. Se on eniten laulettuja maakuntalaulujamme.

Elias Lönnrot -seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen kertoo Raija-Liisa Kiannon vastikään ilmes-tyneestä kirjasta Ilmari Kiannon avoimet kirjeet. Korpikirjailijan (s.1874) viimeiset vuosikymmenet eivät olleet vain rauhallista vanhuuden viettoa, vaan tapahtumia riittää kerrottavaksi niin Helsingin Mariankadulta, jossa hän vietti talvet, kuin kotiseudulta Suomussalmeltakin.

Hänen luonaan kävi lukuisia vieraita, tunnettuja taiteilijoita, naapureita, kyläläisiä, vanhoja hyviä ystäviä ja ei-toivottuja tuntemattomia. Oli esiintymismatkoja, linnan kutsuja, kirjailijapäiviä, iloisia illanviettoja, matkoja ja sukukokouksia, ja niiden vastapainoksi kesien luontotunnelmia Turjanlinnan rauniomökeissä. Menetysten surulta ja epätoivoltakaan hän ei säästynyt. Hän muistelee teksteissään seikkaperäisesti myös entisajan tapahtumia, ottaa kantaa moniin asioihin ja arvostelee milloin ankarasti, milloin ylistäen aikakauden kirjailijoiden teoksia.

Ohjelman jälkeen juhla jatkuu ravintolan puolella pikkujoulutunnelmissa.

Juhlan järjestävät Retikka ja sen taustayhteisöt, Hotelli Scandic Kiannon Kuohut, Suomussalmen Näyttämöyhdistys ry, Kiannan Voima ry, Ilmari Kianto -seura ry ja Elias Lönnrot -seura ry.