29. joulukuuta 2011

Ilmarin päivä ma 16.1.2012

Suomussalmi, Retikka-teatteri ja Scandic Hotel Kiannon Kuohut

Teemana on K.H.P.V, Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta. Ilmari Kiannon vuonna 1925 kirjoittama boheemisatiiri kertoo kieltolain aikana Lappeenrannassa perustetusta veljeskunnasta, joka suosi mietoja alkoholijuomia.

Ohjelma
16.00 Ryysyrannan Jooseppi -elokuva vuodelta 1955 - Jooseppi Kenkkusen elämää kieltolain aikaa
17.30 Kahvia, pientä suolaista ja täytekakkua, “Ravintola De La Kielten Latkimo”
18.00 Ilmarin päivän iltatilaisuus
● Tervetuloa / Kieltolaki 1919-1932 - salapolton ja -kuljetuksen aikakausi / Ella Karttimo, puheenjohtaja, Ilmari Kianto -seura
● K.H.P.V. - Salaseuran synty / Retikka-teatteri
● K.H.P.V.-marssin ja tunnuslaulun ensiesitys / Ari Talkamo, K.H.P.V.-veljes, Bacchus Magisterum Globus Plexus
● Ilmari Kiannon Perinneyhdistys K. H. P. V.:n esittely ja K.H.P.V.-tietovisa / Timo Alarik Pakkanen, puheenjohtaja, Bacchus Primus Inter Pares
● Kohtuuden ystävien tervehdys veljesseuralle / Lasse Lyytikäinen, puheenjohtaja, Elias Lönnrot -seura
20.30 Iki-Kiannon juomalaulut, Salakapakka (Karvahattu) / koosteesta vastaa musiikinopettaja Reijo Peuravaara, mukana paikallisia musiikintekijöitä

Pääsymaksu 15 euroa. Myynnissä kirjoja ja muita Kianto-seuran tuotteita.

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset ma 9.1.2012 mennessä: ella@karttimo.fi, puh. 040 526 4880 tai anna-liisa.helttunen@pp.inet.fi, puh. 0400 422 061.

Ilmarin päivänä kokoontui noin 80 henkeä K.H.P.V:n ja kieltolain hengessä teatteri Retikkaan.

10. joulukuuta 2011

100-vuotiasta Nälkämaan laulua juhlitaan Suomussalmella 17.12.

Korpikirjailija Ilmari Kiannon Nälkämaan laulu täyttää 100 vuotta 21.12.2011. Tätä juhlitaan kirjailijan kotikonnuilla Suomussalmella 17.12. Tapahtumapaikkoina ovat Teatteri Retikka, Hotelli Kiannon Kuohut -hotelli ja näiden pihapiiri.

Ohjelma alkaa Retikan Pientä laittoa -esityksellä kello 19. Esityksessä tutustutaan miesten putki- ja naisten tippaleipäaivojen tuottaman ajattelun sävyeroihin. Noin tunnin kestävässä esityksessä on lauluja ja sketsejä elävästä elämästä.

Kello 20.30 alkaa Nälkämaan laulu -tapahtuma , johon kaikilla on vapaa pääsy. Pihalla esitetään yhdessä juhlittava laulu - laulattajana mm. Heikki Koskelo. Teatterissa kuullaan muitakin musiikkiesityksiä ja soitetaan levyltä mm. maaninkalaisen Seppo Niemelän upouusia Kianto-sävellyksiä. Paikalle on tilattu myös viulumusiikkia. Eero Schroderus esittää Punainen viiva -romaanista Topiaksen monologin.

Raija-Liisa Kianto kertoo Turjanlinnan jouluista ja isänsä joulurunoista. Eeva Jalonen haastattelee häntä Nälkämaan laulun historiasta ja esittelee alkuperäiset sanat. "Kuulkaa korpeimme kuiskintaa" on vuodelta 1911 peräisin oleva Ilmari Kiannon runo, jonka sävelsi lauluksi Oskar Merikanto. Nälkämaan laulu on kainuulaisten maakuntalaulu, joka kuvaa Kainuun luonnonkauneutta sekä kainuulaisten sisukkuutta, ahkeruutta ja isänmaanrakkautta. Se on eniten laulettuja maakuntalaulujamme.

Elias Lönnrot -seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen kertoo Raija-Liisa Kiannon vastikään ilmes-tyneestä kirjasta Ilmari Kiannon avoimet kirjeet. Korpikirjailijan (s.1874) viimeiset vuosikymmenet eivät olleet vain rauhallista vanhuuden viettoa, vaan tapahtumia riittää kerrottavaksi niin Helsingin Mariankadulta, jossa hän vietti talvet, kuin kotiseudulta Suomussalmeltakin.

Hänen luonaan kävi lukuisia vieraita, tunnettuja taiteilijoita, naapureita, kyläläisiä, vanhoja hyviä ystäviä ja ei-toivottuja tuntemattomia. Oli esiintymismatkoja, linnan kutsuja, kirjailijapäiviä, iloisia illanviettoja, matkoja ja sukukokouksia, ja niiden vastapainoksi kesien luontotunnelmia Turjanlinnan rauniomökeissä. Menetysten surulta ja epätoivoltakaan hän ei säästynyt. Hän muistelee teksteissään seikkaperäisesti myös entisajan tapahtumia, ottaa kantaa moniin asioihin ja arvostelee milloin ankarasti, milloin ylistäen aikakauden kirjailijoiden teoksia.

Ohjelman jälkeen juhla jatkuu ravintolan puolella pikkujoulutunnelmissa.

Juhlan järjestävät Retikka ja sen taustayhteisöt, Hotelli Scandic Kiannon Kuohut, Suomussalmen Näyttämöyhdistys ry, Kiannan Voima ry, Ilmari Kianto -seura ry ja Elias Lönnrot -seura ry.

Ilmari Kiannon Avoimet kirjeet julkistettiin Helsingissä

Raija-Liisa Kiannon mittava kokoamistyö ja uutuuskirja "llmari Kiannon Avoimet kirjeet" julkistettiin Helsingissä 7. joulukuuta.

Ilmari Iki Kianto (1874-1970) oli ahkera kirjoittaja, jonka tekstejä riittää julkaistavaksi vielä yli 40 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Hänen pääteoksiaan Punaista viivaa ja Ryysyrannan Jooseppia luetaan ja esitetään edelleenkin.

Lauluista tunnetuin on tänä syksynä 100 vuotta täyttävä Nälkämaan laulu. Tämä Oskar Merikannon säveltämä kappale on yksi kaikkien aikojen suosituimpia maakuntalaulujamme. Myös Sibelius ja Heino Kaski ovat säveltäneet Ikin tekstejä.

Paitsi teoksistaan (noin 70 julkaisua,100 laulua yms) Iki muistetaan myös värikkäästä persoonastaan. Ihmissuhdekoukerot ja naiset ovat kirjeiden yksi aihepiiri, samoin kuin kollegat, julkisuuden henkilöt ja ihmiset.

Nuoren Veikko Huovisen esikoiskirjaa Hirriä Iki kehuu, mutta Paavo Rintalan Pojat-romaaniin hän suhtautuu kriittisemmin. Suorasukaista tekstiä saa osakseen myös kustantaja Otava sekä hyvässä että pahassa. Kirja vilisee tunnettuja nimiä Bobrikoffista Urho Kekkoseen, joka oli Kiannon hyvä ystävä.

Ilmari Kiannolla oli sana hallussaan. Kirjailija kuoli 96-vuotiaana ja eli täysillä loppuun asti elämää. Kerrottavaa riitti niin Turjanlinnan ja Mariankadun talvikodin arjesta kuin itsenäisyyspäivän juhlistakin.

Julkistamistilaisuudessa esittivät Kiantoon liittyvää musiikkia Raita Karpo, Hannu Sinnemäki ja Erkki Pullinen.

Ilmari Kiannon avoimet kirjeet -kirja on myynnissä muun muassa Suomussalmen pääkirjastossa ja sitä voi tilata ILmari Kianto -seurasta sähköpostitse: anna-liisa.helttunen@pp.inet.fi